VERGİLENDİRİLMİŞ KAZANÇ KUTSALDIR.

04.07.2017 Salı

Bu haftaki konumuz;geçen hafta kutladığımız Vergi Haftası.Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk,bir sözünde “Vergilendirilmiş Kazanç Kutsaldır” demiştir.Bu sözü ile Atatürk,kazançların vergilendirilmesine ne kadar önem verdiğini ortaya koymuştur.

       Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözü, Vergi Dairelerinde yer almaktadır. Buradaki asıl mesaj;

vatandaşlarımızın kazançlarını vergilendirerek hem vatandaşlık görevlerini yerine getirmelerini sağlamak,hem de gönül rahatlığı ile kazançlarına sahip çıkabileceklerini göstermektir.Yani burada vatandaşlarımızın bu görevlerini gönül rahatlığı ile yerine getirmeyi teşvik etmektir.

      23 Şubat Salı günü saat 10.00’da Vergi Dairesi Müdür’ümüzü makamında personelim ve mesai arakadaşım Merve Ergen ile birlikte ziyaret ederek,müdürümüz nezdinde Vergi Dairesi çalışanlarımızın Vergi Haftası’nı kutladık,hem de çalışmaları hakkında bilgi aldık,bir ropörtaj ve söyleşi yaptık.

      Müdürümüz Sayın İrfan Baran DAL;ilçemiz mükelleflerinin devletlerine bağlılıklarının güçlü olduğunu,vergi vermenin kutsallığı ve bilincinde olduklarını dile getirmiş,bu durumun da işlerini kolaylaştırdığının özellikle altını çizmiştir.

      Müdürümüz,mükelleflerimizin çözüme yatkın olduklarını,çözüm üretebildiklerini ifade etmiş,fakat ara sıra genel ve konjonktürel dalgalanmalardan dolayı bazen dirençle karşılaştıklarını ifade etmiş,bunun içinde okullarımızdan başlayarak vatandaşlarımızın vergi bilinci ve kutsallığı yönünde eğitime ihtiyacı olduklarını,Sivil Toplum Kuruluşlarının da bu konuyu gündeme sık sık taşımaları gerektiğini belirtmiştir.

     Müdürümüz,bizleri saygı ve nezaketle ağırlamış, işbirliğimizin sürekli ve artan bir şekilde devam etmesi dileğinde bulunmuşlardır.Müdürümüz aynı zamanda Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde 24 Şubat 2016 Perşembe günü odamızı ziyaret etmişlerdir.Kendilerine ve çalışanlarına nezaketi ve saygısı için teşekkür ediyoruz.Müdürümüz ile yaptığımız söyleşi metni ve müdürümüzün odamızı ziyareti,Odamızın Resmi İnternet Sitesinde Ropörtajlar ve Haberler Bölümlerinde yayımlanmıştır.

    Başlığımızda da belirttiğimiz gibi;vatandaşlarımız elde ettikleri kazançlarını vergilendirerek kazançlarına gönül rahatlığı ile sahip çıkabilirler.Fakat bizim ülkemizde vergiye karşı karşı bir direnç görülmektedir.Vatandaşlarımız,kazançlarını beyan ederek dolaysız olarak,satın aldıkları mal ve hizmetler kanalı ile de dolaylı olarak vergi ödemektedirler.Bu hususta iki konu ön plana çıkmaktadır. Birincisi,

ülkemizde vergi yükünü ücretliler dediğimiz kesim çekmektedir.İkinci konu da,vergilerini,kazanç bakımından toplumun alt kesiminde bulunan vatandaşlarımız ödemektedir.Bu da gelir adaletsizliğine yol açmakta,vatandaşlarımız arasında devlete karşı güven sorunu yaratmaktadır.

   Bana göre bu sorunu çözmemizin temel başlıkları; vergideki oranların düşürülmesi,vatandaşın üstündeki yükün hafifletilmesi,kayıtdışılıkla kararlılıkla mücadele edilmesi,denetimlerin sıklaştırılması,bu hususta vergi vermenin kutsallığı ve önemi vatandaşa anlatılmalı ve çocuklarımızı bu konuda eğitmeli,vergi siyasi sopa olmaktan çıkarılmalı,etkin para  ve kur politikası yürütülmeli,bu andaki kurumlarımız özerk ve bağımsız olmalı,etkin çalışmaları önündeki engeller kaldırılmalı,üstlerindeki siyasi vesayet kaldırılmalıdır.Çünkü;devletin vergilerini toplama,topladığı bu vergileri vatandaşına yol-su-elektrik olarak,hizmet olarak götürmeleri konusunda teknotratların görüş ve politikalarına sahip çıkılmalı,temel prensip ve kurallar oluşturularak bu kurallar üzerinden siyaset ve politikalar üretilmelidir.Devletin bu konuda temel prensip ve kuralları olmalı,görev başına gelen siyasi iktidarlar,bu temel prensip ve kurallar çerçevesinde siyaset ve politika üretmeli,vatandaşta bu prensip ve kurallara sahip çıkmalıdır.

     Şimdi Bütçe gerçekleşmelerine bir göz atalım.Devletimiz;

-   2014 yılı Aralık ayı sonunda 12 Milyar TL açık veren bütçesi,2015 yılı Aralık ayı sonunda 17,2 Milyar TL açık vermiştir.

-   2014 yılı Aralık ayında 10,6 Milyar TL Faiz dışı açık vermiş iken,2015 yılı Aralık ayı sonunda 15,4 Milyar  TL Faiz dılı açık vermiştir.

-  2015 yılı Aralık ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın Aralık ayı na göre  % 8,1 oranında artarak 41,6 Milyar TL olmuştur.

-  2015 yılı Aralık ayında bütçe giderleri ise önceki yılın aynı ayına göre % 16,3 oranında artarak 58,8 Milyar  TL olarak gerçekleşmiştir.

-  2015 yılı Aralık ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre % 12.6 oranında artarak  34,7 Milyar  TL olarak gerçekleşmiştir.Faiz Hariç Bütçe Giderleri ise % 16.3 oranında artarak 57 Milyar Tl olmuştur.

   Bütün bu gerçekleşmeleri irdelersek,devletimizin bütçesindeki açık artış oranlarının yükseliş trendinde olduğunu,gelirlerinin giderlerini karşılama oranının  azalmakta olduğu göze çarpmaktadır.Bu durum da bize de önümüze bakarken;devletin hizmet üretmekte sıkıntıya gireceği,bu da vatandaşlarımız üzerinde baskıya yol açabileceği,bu hususta para ve enflasyon konularında önlem alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.

   Bütün bu verileri,T.C.Maliye Bakanlığımızın İnternet Sitesinden ve aynı zamanda da Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Sitesinden alarak kullandım.

   Bütün Vergi Mükelleflerimizin kazançlarının vergilendirilerek daha kutsal olması,bol kazançlar dileğiyle.