EKONOMİK VERİLERE GENEL BİR BAKIŞ

01.07.2017 Cumartesi

Bu haftaki konumuz ekonomiye genel bir bakış.Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında rakamlarla  genel bir bilgilendirme yapmak istiyorum.İleriye dönük birtakım öngörülerde bulunmak,iş hayatımıza yön vermek için mevcut durumumuzu bilmemiz lazım diye düşünüyorum.Bu bilgilerin ışığında devletin verilerini sizlere aktarmak istiyorum.

    Bu genel bakışımıza enflasyon rakamları ile başlamak istiyorum.

    Enflasyonumuz Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi;

    Bir önceki aya göre % 01.82,

    Bir önceki yılın aynı ayına göre % 09.58,

    On iki aylık ortalama % 07.87 oranında artış göstermiş.

    Aylık en yüksek artış % 09.60 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olmuş.Aylık düşüş gösteren tek grup ise Ayakkabı ve Giyim sektöründe % 06.71 ile gerçekleşmiş.Yıllık en fazla artış %13.43 ile lokanta ve oteller grubunda meydana gelmiş.Aylık en yüksek artışlar Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde olmuş.

   Endekse dahil edilen 417 üründen;

   29 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmamış,

 285 maddenin ortalama fiyatlarında artış,

 103 maddenin ortalama fiyatlarında azalma meydana gelmiş.

    Bir de ilçemizin tarım bölgesi olması sebebi ile Tarım Ürünlerindeki değişimleri de inceleyelim.

    Tarım Ürünleri İndeksi de incelediğinde;,

     Bu yılın Ocak ayında  % 03.36 oranında artış,

     Bir önceki yılın Ocak ayına göre % %10.52 oranında artış,

     On iki aylık ortalama % 00.68 oranında artış göstermiş.

    İlimizin işgücü göstergelerini inceleyelim.Fakat en son elimizde 2013 yılı verileri var.

    Bu verilere göre Balıkesir İlimiz;

    İşgücüne Katılım Oranı % 47.20,

    İşsizlik Oranı                 %06.00,

    İstihdam Oranı               %44.44 olarak gerçekleşmiş.

    Üyelerimizin çoğunluğunu ve tüketicilerimizi etkileyen perakende ticaret’e bakalım.

    Perakende Ticarette 2010 yılı baz alındığında ;

    Bir önceki yıla göre hacim % 04.50,

    Yıllık Ortalama hacim        % 03.60,

    2010 yılına göre hacim       %28.60 oranında artış göstermiş.

    Genel anlamda bir değerlendirme yaptığımızda;

    Enflasyondaki artış hızı,perakende sektöründeki hacim artış hızına ve tarım alanın üretim hacim artış hızından fazla artış göstermektedir.Aynı zamanda İstihdam olarak da 2015 yılında İşsizlik Oranı %10.50 oranında gerçekleşmiş,İşsizlik Artış oranı da Enflasyon ile yakın seyirde seyretmektedir.

    Bu durumda İşgücü Ücretlerinde de üretim fazla enflasyon artışından dolayı erime gözükmektedir.Bu durumda toplumda fakirleşmeye yol açmaktadır.

    İlimizin İşgücüne Katılım Oranı %47.20,Türkiye Ortalaması %50.40 (Türkiye Ortalaması altında)

    İlimizin İşsizlik Oranı                 %06.00,Türkiye Ortalaması %13.20(Türkiye Ortalamasının altında)

   İlimizin İstihdam Oranı                %44.44,Türkiye Ortalaması %47.50(Türkiye Ortalamasının altında)

         İlimiz,genel istihdama yeterli katılımı sağlamadığını,istihdam oranının genel ortalamanın altında olduğunu görüyoruz.İlimiz için bir tek iyi gösterge,İşsizlik Oranında görülmüş,genel işsizliğin altında gerçekleşmiş.Bunun sebebi de gençlerin,daha çok sanayi şehirlerine göç etmesinden kaynaklanmaktadır.Bu durumda İlimizin ve İlçemizin daha çok istihdam üretecek sanayi yatırımlarına,özellikle de bölgemizin potansiyeli olan tarım ve hayvancılık alanlarında sanayi yatırımına ihtiyaç görünmektedir.

  Ayrıca bundan sonra Susurluk Ticaret Odası olarak da ilçemizin firmalarını gezerek hem sizlere tanıtımlarını yapacağız,hem de bu firmalardan elde edeceğimiz bütün verileri de istatistiksel olarak sizlerle de paylaşacağız.Bu çalışmalarımız ışığında da ilçemizin eksik ve güçlü yönlerini keşfedip,potansiyele bağlı büyüme ve kalkınma için yönlendirici olmaya çalışacağız,gençlerimizin iş ve aş için diğer illere gitmelerinin önüne geçmeye çalışacağız.

  Etkinlik takvimimizde Mart ayı içerisinde karar alıcılarla toplantı ve anketlerimiz olacak.Ayrıca toplumla da beklenti ve durum tespit anketleri de yapılacak ve bunlar kamuoyu ile paylaşılacak.

   Bir hafta sonra da yerel basınımızın güzide köşe yazarları ile de basın toplantımız olacak.Bu basın toplantısı sonrası yaşanan gelişmeleri de sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyacağım.

  Biliyorum,makalelerimizi yeni yayımlamaya başladığımız için daha henüz toplumda yeterince bilinmiyor.Fakat bunun için de zamana ihtiyacımızn olduğunu düşünüyorum.Zamanla da bu yazı ve makalelerin gerekli etkiyi ve tepkiyi yaratacağından emin ve ümitliyim.

   Bizler,toplumun ve üyelerimizin sesi olmayı istiyoruz,çeşitli alanlarda da daha kurumsal çalışmalar yapmayı planlıyor ve bunun için çalışıyoruz.Bunları zamanla görecek ve hissedeceksiniz.