HELAL BELGELENDİRME DESTEKLERİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 12.09.2020 Tarih ve 34221550 -045.99 Sayılı Yazısına atfen;

Helal Akreditasyon Kurumu'ndan alınan 32057160-454.05 sayılı ekli yazıda; kamu kurumu olan HAK tarafından akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen belgelerin akredite edilmiş kurum ve/veya kuruluşlardan aldıkları yurt dışı pazara giriş belgeleri arasında yer almakta olduğu ve bu belgelendirme faaliyetleri için yapılan harcamaların belirli bir bölümünün 2014/8 sayılı "Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar" kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan karşılanabildiği bildirilmiştir.

Üyelerimize ve kamuoyuna önemle duyurulur.

T.C. HELAL AKREDİTASYON KURUMU

Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Sayı : 32057160-454.05

Konu : Helal Belgelendirme Destekleri

Bilindiği üzere Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) bağlı kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standardizasyon yaklaşımı çerçevesinde helal ürün ve hizmet belgelendirmesinin akreditasyonu faaliyetini yürütmektedir. Kurumumuzca, yurt içinden ve dışından kendisine gelen helal akreditasyon başvuruları başta pek çok İİT üyesi ülke olmak üzere uluslararası alanda kabul gören SMIIC helal standardizasyon yaklaşımı uyarınca işleme alınmaktadır. Bu başvurular hem SMIIC standartları hem de ilgili ulusal mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Bu itibarla, kamu kurumu olan HAK tarafından akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen belgeler; akredite edilmiş kurum ve/veya kuruluşlardan aldıkları yurt dışı pazara giriş belgeleri arasında yer almakta ve bu belgelendirme faaliyetleri için yapılan harcamaların belirli bir bölümü 2014/8 sayılı “Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar” kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanmaktadır.

Keyfiyeti bilgilerine, yazımıza konu hususların üyelerinize ve ilgili diğer paydaşlara duyurulması hususunda gereğini rica ederim.

Zafer SOYLU

Yönetim Kurulu Başkanı