KUŞAK VE YOL ZİRVESİ

 

     Hong Kong Ticaret Ataşeliğinden  Bakanlığımızın,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ilettiği yazıya atfen;

     Hong Kong’ta, resmi niteliği haiz çatı kuruluşu olan Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi (HKTDC) organizasyonunda 2016 yılından itibaren Kuşak ve Yol Zirvesi düzenlenmekte olup, zirvenin amacı; Kuşak ve Yol Güzergahında bulunan ülkelerdeki yatırım projelerine Hong Kong’da bulunan yerleşik finans kuruluşlarınca fon sağlanması ve
Hong Kong’un finans merkezi olmasının sağlanmasıdır. Zirve, Hong Kong Hükümeti tarafından desteklenme olup,2021 koronavirüs pandemisine bağlı olarak 01-02 Eylül 2021 tarihlerinde dijital platform üzerinden düzenlenmesi planlanmaktadır. Zirveye ait genel bilgiler aşağıda paylaşılmıştır.

1. Fiziken en son 2019 yılında düzenlenen zirve’ye o dönem 67 ülkeden 5000 ‘in üzerinde ziyaretçi katılım sağlamıştır. Zirve kapsamında 200’ün üzerinde yatırım projesine 700’den fazla ticari eşleştirme programı düzenlenmiştir.2020 yılında pandemi sebebi ile dijital düzenlenen zirveye 80den fazla ülkeden katılım sağlandığı, 250’nin üzerinde eşleştirme programı düzenlenmiştir.

2.Temel hedefi Kuşak ve Yol güzergahı ülkelerindeki yatırım projelerine fon sağlamak olan, zirveye katılım sağlayan finansman kuruluşları anakara Çin ağırlıklıdır. Yatırım projeleri bağlamında ele alındığında Avrupa başta olmak üzere finansman arayışında bulunan tüm dünya yatırımcıları zirvede aktif olarak yer almaktadır.

3.Ülkemizden katılımcıların seneler itibarı ile zirveye katılımlarında artış olduğu görülmekle beraber, ticari eşleştirme programlarında yer almadıkları görülmektedir. Bu kapsamda yatırım projeleri için finansman arayan firmalarımızın eşleştirme programlarında yer almalarının önemli olduğu görülmektedir. İlgilenen firmalarımızın;

https://www.beltandroadsummit.hk/en/

üzerinden kayıt olmaları, kayıt esnasında Ticaret ataşeliğimize tahsis edilen;

“03P30SOCGTUR” kodu üzerinden sağlanan kod (indirimli fiyat uygulanacağı ana organizatör tarafından beyan edilmiştir.) ile giriş yapmaları önerilmektedir. Zirve’nin dijital katılım ücreti her bir kayıt için 390HKD (yaklaşık 50 dolardır.) olarak belirlenmiştir.

4.Ticari eşleştirme organizasyonlarının yanı sıra Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (Regional Comprehensive Economic Partnership RCEP) başta olmak üzere uluslar arası ticaret gündemine dair tematik forumlarında düzenleneceği zirvenin program akışına resmi web portalından erişim mümkündür.

5.Zirveye katılımdan bağımsız olarak, proje finansmanı arayışında olan firmaların, HKTCD’ye ait;

https://beltroad.hktdc.com/

web portalından “Türkiye” başlığı altındaki yatırım projelerine ait detaylarını ücretsiz yayımlatma imkanı bulunmaktadır.

6.Zirveye dair katılımı değerlendirilen firmalarımızın, daha detaylı bilgileri, HKTDC’de ilgili irtibat kişisi olarak belirtilen pamela.cn@hktdc.org üzerinden edinmeleri mümkündür.

Üyelerimize ve kamuoyuna önemle duyurulur.