GÜNE BAŞLARKEN KISA NOTLAR

GÜNE BAŞLARKEN KISA NOTLAR

Günaydın,

Piyasaları haftanın son günü yoğun bir veri akışı bekliyor. Yurt içinde ödemeler dengesi, sanayi üretimi, perakende satışlar, Piyasa Katılımcıları Anketi verileri ve Fitch izlenirken, yurt dışında İngiltere verileri, Rusya faiz kararı, ABD Michigan tüketici güven endeksi öne çıkıyor.

Asya borsaları, beklentilerin üzerinde açıklanan ABD TÜFE verileri ve bir Fed yetkilisinin sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının daha yüksek faiz artırımları görüleceği beklentilerini artırmasının ardından gerilerken, ABD Hazine tahvillerinin getirisi sıçradı. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi gayrimenkul hisselerinde görülen toparlanmanın Çin piyasalarına destek sağlamasına rağmen, çoğu sektörün ekside kalmasıyla yüzde 0.76 geriledi. Japonya'da piyasalar resmi tatil nedeniyle bugün kapalı olacak.

Yabancı paraların ve altın hesaplarının TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesinden elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna tutulmasına ilişkin düzenleme ile ilgili kurumlar vergisi genel tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a son iki günde yapılan PCR testlerinin sonucu negatif çıktı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), DAP Gayrimenkul Geliştirme AŞ ve Hun Yenilenebilir Enerji Üretim'in halka arzlarına onayladı.

Reeskont kredisi hakları geçen yıl kaldırılan net ihracatçı olmayan firmalara kur korumalı mevduat kullanım şartı ile yeniden reeskont kredisi hakkı tanındı.

İngiltere hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya’ya uygulanacak yaptırımların kapsamını genişleterek daha fazla kişiye ve kuruma yaptırım uygulamasına izin veren yasanın yürürlüğe girdiğini duyurdu.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, AB Komisyonu'nun Britanya'daki takas evlerinin, takas bankalarını, AB'den müşterilerine türev varlıklar takas hizmetlerini ne kadar uzun süre verebilecekleri konusunda bir nihai tarih belirlememesi gerektiğini savundu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin ana faiz oranının şimdi artırmasının rekor seviyedeki enflasyonu geri getiremeyeceğini ve sadece ekonomiye zarar vereceğini savundu. 

Fed, 2022 yılında büyük bankalara stres testleri uygulayacağını ve bu testlerin ticari gayrimenkul fiyatlarında sert bir düşüşü ve şirket tahvili piyasalarında kargaşayı içereceğini söyledi.

Meksika ve Peru merkez bankaları faiz oranını 50'şer baz puan artırdılar.

Kaynak   :   Dünya Gazetesi