GÜNE BAŞLARKEN KISA NOTLAR

Günaydın,

Haftanın son günü yurt içinde tüketici güven endeksi ve konut satışları, yurt dışında İngiltere perakende satış verileri takip edilecek.

Haftanın son işlem gününe TL, değerlenerek başlıyor. Günlerdir 13,60 civarında seyreden dolar/TL, bu sabah 13,55'in altında işlem görürken euro/TL de benzer grafiklerle 15,40'tan el değiştiriyor.

Asya borsalarındaki satışlar ABD dışişleri bakanının Rus mevkidaşı ile görüşmeyi kabul etmesinin ardından Ukrayna gerilimine diplomatik bir çözüm getirilebileceği beklentileriyle azalırken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi gün içerisinde yüzde 1,62 gerilemesinin ardından sabah seansını yüzde 0,51 ekside kapattı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,5 geriledi.

Stokçuluk cezasının artırılmasına ilişkin yasa hükmü Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu yönetmeliğine eklendi. Yeni düzenlemeyle birlikte stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere 2 milyon TL'ye kadar para cezası kesilebilecek.

Yurt dışında yerleşik vatandaşların sermayedar olduğu ve nitelikleri Merkez Bankasınca belirlenen şirketler de Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) kapsamına alındı.

SPK, İnvestco Holdingin pay başına 24 lira, Koleksiyon Mobilya'nın pay başına 1,45 liradan, Hitit Bilgisayar'ın pay başına 11,50-12,50 lira fiyat aralığından halka arzını onayladı.

Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya kabulünün silahlı çatışmayla sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme riskinin "çok yüksek" olduğunu belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme planı olmadığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, “Rusya önümüzdeki günlerde Ukrayna’yı işgal edebilir. Rusya, saldırısına bahane üretmeyi planlıyor” dedi. Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un gelecek haftanın ikinci yarısı için yaptığı görüşme davetini kabul etti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valery Zaluzhny, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ülkenin doğusunda herhangi bir saldırı planlamadığını söyledi.

ABD Senatosu federal hükümete 11 Mart’a kadar kaynak sağlayacak geçici ödenek tasarısını 27’ye karşı 65 oyla kabul etti. Tasarı geçmeseydi federal hükümet 18 Şubat Cuma gününden itibaren kısmen kapanacaktı.

Japonya'da çekirdek enflayon Ocak ayında son 3 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, COVID-19 krizinin ortasında olmaya devam ettiklerini ve hükümetin ekonomiye "hiç çekinmeden" daha fazla mali destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

G20 maliye bakanlarına göre enflasyon ve jeopolitik riskler küresel ekonomik toparlanmayı tehdit ediyor.

Kaynak   :   Dü