TEHLİKELİ NARENCİYE ZARARLISININ İSRAİL’DE TESPİTİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 08.02.2022 Tarih ve E-34221550-100-1305  Sayılı Yazıya İstinaden;

Ekte bir örneği sunulan,Cumhurbaşkanlığı’nda alınan 29.01.2022 Tarih ve 375 Sayılı  Yazıda, İsrail Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nın 26 Ocak 2022 tarihinde yaptığı açıklamaya atfen, narenciye bahçe sahalarına zarar veren "yeşillenme" hastalığının İsrail'de görüldüğü açıklanmış olup, söz konusu hastalığa neden olan böceklerin tüm ülke sathına yayılmış olabileceğinin tahmin edildiği ifade edilmiştir.

Yazıda devamla, İsrail'e ürün taşıyan TIR kamyonlarının ülkemizde narenciye havzası olan Mersin'den İsrail'deki narenciye ekimi yapıldığı bilinen noktalara mal taşımaları sebebiyle, anılan hastalığın ilgili kurum/kuruluşların dikkatine sunulması talep edilmiştir.

  1. İsrail Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nca, 26 Ocak tarihinde yapılan açıklamada

özetle; vektör böcekler veya enfekte aşı dallarıyla bulaştığı bilinen, zirai ilaçlamayla önlenemeyen ve örneğin Florida gibi bölgelerde narenciye bahçe sahalarının tümden sökülmesine neden olan "yeşillenme" hastalığının, İsrail'de de tespit edildiği bildirilmektedir.

 Açıklamada, hastalığa neden olan böceklerin ilk olarak Tel Aviv ile Hayfa arasındaki Emek Hefer havzasında tespit edildiği, ancak zararlı böceklerin tüm ülke sathına yayılmış olabileceğinin tahmin edildiği bildirilmektedir.

  1. İsrail ile narenciye alanındaki ticaretimizin artması ihtimali çerçevesinde ve İsrail'e ihraç ürünlerimizi taşıyan TIR kamyonlarının ülkemizde narenciye havzası olan Mersin'den hareket ediyor ve İsrail'de narenciye ekimi yapıldığı bilinen noktalara mal taşıyor oldukları cihetle, keyfiyetin ilgili kurum ve kuruluşlarımızın dikkatine getirilmesinde fayda görülmektedir

 

Üyelerimize ve kamuoyuna önemle duyurulur.